top of page

Konuşmacılar için: S.S.S.

Bilmek istediğiniz ama belirtmediğimiz bir şey mi var? İletişim sayfamızdaki adreslerden ya da formdan bize iletebilirsiniz.

  • Önemli Tarihler
    Sizi etkinliğimize davet etmemizden konuşmanızı vereceğiniz etkinlik gününe kadar bazı önemli tarihler, takvim ksımında belirtilmiştir. Bu süreç boyunca organizasyon ekibi olarak çalışmalarımızı ve provaları, konuşmacılarımızın ihtiyaçlarına göre şekillendirmek adına yardım etmekten de mutluluk duyarız. Sormak istediğiniz soruları ya da programınızla uyuşmayan bir noktayı iletişim direktörümüze her zaman iletebilirsiniz.
  • Tema, Konu ve Fikir"
    Etkinlikler ve konuşmalarla ilgili bu üç kavram arasındaki fark, bir konuşmanın ana fikrini belirlerken önem taşıyabilir. Kapsayıcılık anlamında Tema>Konu>Fikir olarak sıralayabileceğimiz üçlü, şu şekilde tanımlanmaktadır: Tema: Etkinliğin genel çerçevesini belirler ve bir TEDx etkinliği için zorunlu değildir. Belirli bir konuyu değil, olabildiğince geniş bir konu yelpazesini kapsar: Örneğin “Çevre” iyi bir tema değildir çünkü tek bir alan üzerine odaklanır, diğer konular için fazlasıyla kısıtlayıcıdır. Temanın konuşmalar üzerine etkisi olabilir fakat olması zorunlu kesinlikle değildir, tema daha çok etkinliğin atmosferini ve ilgili tasarımlarını etkiler. Örneğin, bu seneki temamız “Büyük Yanılsamalar”: Kendi alanınızdaki bir yanılsamadan bahsedebilir ve bu doğrultuda bir fikir seçebilirsiniz fakat bu konuşmanızda bu kelimelerin birebir geçmesi ya da konuşmanız sırasında etkinliğin temasına gönderme yapmanız gerektiği anlamına gelmez. Hatta, konuşmanız YouTube üzerinden yayınlanacağı için, tema konuşmanızı internetten izleyenler için çok da bir anlam taşımayacaktır. Konu: Konuşmacılar bahsetmek istedikleri konuyu seçmekte özgürdürler, doğrudan meslekleriyle ilgili bir konu seçmek durumunda değildirler fakat seçtikleri konuda tanınır bir uzmanlıkları olması beklenir. Örneğin U2 grubunun solisti Bono, müzik ya da sanatçılık yerine Afrika’daki açlık ve fakirlik sorunu üzerine iki TED konuşması yapmıştır. Konusunun mesleğiyle alakası olmamasına rağmen Bono, bu konularda etkin bir şekilde çalışmalar gösteren bir aktivisttir ve konuya hakimdir. Ve en önemlisi, Fikir: TED ve TEDx konuşmalarının belkemiğini ilettikleri fikirler oluşturur. Konuşmacılar herhangi bir tema dahilinde herhangi bir konuda hakkında konuşabilirler, konuşmalarında çok çeşitli örnekler ve hikayelere yer verebilirler fakat en sonunda katılımcıların ve konuşmanızı izleyen herkesin aklında ilettiğiniz fikir kalır. Organizasyon ekibi olarak da fikrinizi ortaya koyma ve oluşturma aşamasında elimizden geldiğince size yardımcı olacağımızdan emin olabilirsiniz.
  • Fikrinizi Keşfetmek
    TEDxMETUAnkara’da konuşmacı olmayı kabul etmenizin ardından (Tekrar teşekkür ederiz!), sizden ilk ricamız Chris Anderson’ın TED konuşmacılarının güçlü hitabetinin arkasındaki sırları anlattığı bu videoyu[1] izlemeniz. Bu videoda Chris Anderson, bu rehberin devamında da yazan bir takım fikirleri ve önemli noktaları, bir TED konuşmasının en önemli özelliklerinden ve esas amacından bahsederek anlatıyor. Videoda bahsettiği üzere konuşmacı olarak esas amacınız izleyicilerinize bir fikir sunmak. Bu fikir her zaman sizin mesleğinizle ilgili olmayabilir ama mutlaka tutkulu olduğunuz bir konuda olmalı. Örneğin U2 grubunun solisti Bono, çok sevilen TED konuşmasında[2] dünyadaki fakirliğin durumundan söz eder. Dünyadaki fakirliğin aslında kötüye gitmediğinden, istenilirse aşılabileceğinden bahseder: Konusu- ve en önemlisi fikri, mesleğinden değil tutkulu olduğu ve gönüllü çalıştığı bir alandan köken alır. Fikrinizin en önemli özelliği ise şaşırtıcı, beklenmedik ve yeni olması. TED’in “paylaşmaya değer fikirler” sloganı dahilinde fikrinizi insanların paylaşması için, hali hazırda bilmedikleri bir fikri sunuyor olmalısınız. Eğer insanlar etkinliğe gelmeden önce sizin fikrinizi (konunuzun değil, konunuz çerçevesindeki fikrinizi) tahmin edebiliyorlarsa, siz onlara bunu anlattığınızda şaşırmayacaklardır. [1] TED's secret to great public speaking | Chris Anderson. https://goo.gl/14Qdio Kaynaklar sayfasından da videoya erişebilirsiniz. [2] Bono: The good news on poverty (Yes, there's good news). https://goo.gl/VZYKZN
  • Fikrinizi Derlemek: Taslak
    Daha önce de belirttiğimiz gibi, konuşmanızı verene kadarki süreçte taslaklar oluşturmanızı ve bizimle paylaşmanızı rica ediyoruz. Bu taslakların içeriğinde Sadeleştirilmiş haldeki fikrinizin, Anlatmak istediğiniz hikayelerin, Kullanmayı planladığınız örneklerin, benzetmelerin ve/veya bilimsel verilerin olmasını bekliyoruz. Konuşmanızı bitirdiğinizde fikrinizin izleyicilerin aklında net bir şekilde belirmesini ve unutulmamasını istiyoruz. Bu doğrultuda, taslaklarınızı ve konuşma metinlerinizi hazırlarken fikriniz dışındaki herhangi bir savın; yan savlarınız, destekleyici örneklerinizin, tecrübelerinizin/anlattığınız hikayelerin, bilimsel verilerinizin; fikrinizin önüne geçmemesine dikkat etmenizi istiyoruz.
  • Fikrinizi Sunmak: Sunum
    Eğer bir görsel bir sunum kullanmak isterseniz ekibimize mümkün olduğunca erken haber vermenizi rica ediyoruz. Sunumunuz katılımcıların dikkatinin sizden kopmasına sebep olmamalı, fikrinizin onların zihninde canlanmasını sağlayan bir araç olarak kullanılmalıdır. Teknik özellikler bakımından sunumunuzun görüntü oranı 16:9 olmalı ve sunumunuz kolay okunabilir yaygın fontlar içermelidir. Özel bir font kullanmak isterseniz, teknik sıkıntı yaşanmaması adına ekibimize önceden haber vermenizi rica ediyoruz.
  • Provalar ve Çalışmalar
    Provalar, TEDx etkinlikleri için kritik önem taşır, biz de etkinliğimizde aynı hassasiyeti göstermeye çalışıyoruz. Provalarımızı ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştireceğiz. Ankara’da yaşamayan ya da bu tarihlerde Ankara’da olmayan katılımcılarımızın provalarımızı internet üzerinden (ör: Skype) yapmayı planlıyoruz. Konuşmanızı bu provalar sonrasında, ekibimizden ve moderatörümüz Mehmet Auf tarafından size verilen dönütler dahilinde şekillendiriyor olmanızı bekliyor olacağız.
  • Ulaşım
    Ankara dışından gelecek olan konuşmacılarımızın ulaşımlarını organizasyon ekibi olarak biz karşılıyor olacağız. Aksi konuşmacı tarafından istenmediği sürece, Ankara dışından gelecek konuşmacılarımız 2 Aralık Cumartesi öğleden önce burada olabilecekleri şekilde biletleri alacağız. Bilet bilgilerini, biletler alındıktan sonra konuşmacılarımıza en kısa zamanda ileteceğiz. Ankara’da yaşayan konuşmacılarımızın ise provalara, etkinliğe ve akşam yemeklerine ulaşımlarını kendileri sağlamalarını rica ediyoruz. Elbette herhangi bir sıkıntı yaşanması halinde elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız.
  • Konaklama
    Ankara dışından gelecek olan konuşmacılarımızın konaklamaları yine bizim tarafımızdan karşılanacaktır. Bütün konuşmacılarımızı, ulaşım kolaylığı adına, aynı otelde ağırlayacağız. Bu otel henüz belli değil, ilgili bilgilendirmeyi en kısa zamanda yapacağız.
  • "Gölge"niz"
    Konuşmacılarımızın organizasyon ekibiyle iletişimini sağlamak adına, her konuşmacımızın yanında organizasyon ekibinden birer “gölgesi” olacak. Etkinlik öncesinde ve sırasındaki ihtiyaçlarınızı karşılamak ya da ekibe haber vermek öncelikle bu üyelerimizin görevi olacak. Etkinlik dahilindeki ulaşımlarınızda sizlere gölgeleriniz de eşlik edecekler ve mümkün olduğunca sizin yanınızda olmaya çalışarak etkinlikten olabildiğince keyif alabilmeniz adına size yardımcı olmaya çalışacaklar. Gölgelerinizin iletişim bilgileri sizlere, gölgeleriniz belirlendikleri anda gönderilecektir. Provalarda da sizinle tanışmak üzere orada olacaklar!
  • Konuşmanız: Sahne
    Sahnemizin tasarımının henüz tam olarak nasıl olduğunu, henüz belli olmadığı için söyleyemesek de sahnede ve sizin üzerinizde temel olarak aşağıdakiler yer alacak: En az bir adet sunum ekranı: Burada eğer sunum kullanmaya karar verirseniz sunumunuzu, ya da çıkardığınız bir konuşma taslağı varsa onu görüntüleyebilirsiniz. Kullanmadığınız takdirde kapatacağız. Sayaç: Konuşmanızın bitmesine kaç dakika kaldığını size gösteren bir geri sayım ekranı. Kırmızı halı: TEDx sahnelerinin olmazsa olmazı. Çekim kalitesini olabildiğince yüksek tutabilmemiz adına, konuşmanızı yaparken bu halının içerisinden çıkmamanızı rica ediyoruz. Mümkün olduğunca bulunduğunuz yerde durmanız kamera ekibimizin işine gelecektir.
  • Konuşmanız: Siz
    Konuşmanız sırasında aklınızda bulunmasını istediğimiz birkaç nokta var: Kıyafetleriniz: Konuşmanız sırasında sahnedeki ışıkların çok büyük bir kısmı -doğal olarak- sizin üzerinizde olacak, yani sahnenin geri kalanı küçük aydınlatmalar haricinde karanlık olacak. Yapacağımız çekimlerde sizin belirgin görünmeniz için, sizden olabildiğince açık renkli bir kıyafet seçmenizi rica ediyoruz. Takılar: Üzerinize düşen ışıktan dolayı, üzerinize takacağınız herhangi bir parlak takının parlama olasılığı çok yüksek. Hem katılımcılarımızın rahatsız olmaması hem de videolarda parlama olmaması açısında üzerinizde parlak takılar olmamasını rica ediyoruz. Yaka mikrofonu: Sahneye çıkarken, siz başka bir ricada bulunmadığınız ya da ihtiyaç olmadığı sürece, üzerinizde yaka mikrofonu olacak. Sunum işaretleyicisi: Eğer sunum kullanırsanız size sunum işaretleyicisi vereceğiz. Bir aksilik çıkması halinde yedeği hazır olacak.
  • Fuaye Alanı
    Etkinliğimizin en önemli parçalarından birisi de fuaye alanı. Oturumlar arasında verilen aralarda sizden fuaye alanına çıkarak katılımcılarımızla sohbet etmenizi rica ediyor olacağız. Bu sayede fikirlerinizi onlarla yakından paylaşabilecek, etkileşebileceksiniz.
bottom of page